Select Page

Създаването на добър звук от монтирана на открито система от високоговорители може да бъде предизвикателна задача, благодарение на околната среда и климатичните условия. Но това е задача, която стои пред всеки инсталатор в сезона, в който клиентите ви започват да подготвят заведения на открито, дворни и басейнови пространства. Има различни видове външни високоговорители, всеки от които притежава свои собствени предимства и недостатъци. Тъй като няма външни стени или тавани, които да отразяват звука, висококачествените озвучителни системи на открито са изградени в широко отворени пространства, и трябва да притежават съответната мощност и ниска честота на басите. Те са конструирани така, че да компенсират вятъра, фоновия шум и други често срещани външни шумове, както и да са устойчиви на атмосферни влияния.

Първият въпрос, който изниква е дали има достатъчно място и условия за разполагане на озвучителна система. Важно е дали на обектът има условия и капацитет за външно окабеляване, което ще свърже високоговорителите към подходящ усилвател. И тогава следват въпросите за марката, цената, звуковата картина, както и възпроизвеждането на басите. Вероятно най-важният от всички въпроси е да се обмисли дали външните високоговорители имат достатъчно издръжлива конструкция, за условията на монтаж на открито. Подмяната на външните си високоговорители може да бъде трудна и отнемаща време задача, така че е добре да предложите най-добрите външни високоговорители, които ще издържат дълго време – и ще донесат години на удоволствие и комфорт за изживяването на открито.

Отличен говорител за озвучаване на открити пространства е TOA F-1300WTWP /бял/ и F-1300BTWP/черен/. Бюджетен говорител за монтаж на открито е Euroshine WS-47S / в бял и черен/ цвят.

Да, вида на окабеляването, който използвате, може да повлияе на качеството на звука. Има много видове кабели, които можете да използвате, но препоръчителен е кабела с медна жичка. Медната тел е предпочитана, тъй като позволява прехвърляне на звуков сигнал с най-малко интерференция. Вграденото окабеляване (или подземният проводник) е кабел затворен в по-дебело покритие и по-добре изолиран от други видове проводници, което предотвратява пораженията от дъжд, сняг и наводнение. Предлагаме
висококачествен меден кабел, в три сечения FBT 2×0,75, 2×1,5 I 2×2,5, който дава надеждна работа на вашата система.

Най-голямото предизвикателство за външните високоговорители е възпроизвеждането на басите. За да се усили басовият ефект се изисква повърхностите да го отразяват. Това не се случва в открита среда, така че
на открито външните високоговорители обикновено звучат, без да се усеща ефекта на баса. Важно е да изберете външни високоговорители с подходящ нискочестотен диапазон и отчетлив бас. Нашите предложения са за TOA F-2000WTWP, и Community DS-8. Всеки външен високоговорител е подложен на въздействия от околната среда като дъжд, гръмотевични бури, ерозия и слънчева светлина. Винаги е по-добре да обмислите поставянето на високоговорителите под стрехи, където навесът частично ще предпази високоговорителите факторите на околната среда. Но винаги можете да разчитате и на високоговорител, монтиран директно в тревата, с дискретната форма на гъба. Вижте го тук: TOA GS-302.

Оптималното разположение е да “насочите” двата високоговорителя към централната зона в равностранен триъгълник, който искате да покриете, за да се насладите на най-добрите стерео ефекти. Можете да тествате, дали постигате това като поставите външните си високоговорители на подвижни стълби и да слушате музика от тях. Така ще оптимизирате техните позиции, Опитайте се да намалите на отраженията от страничните стени. Нагласете високоговорителите си и ги слушайте, докато стоите в центъра на отвореното пространство, докато се появи перфектната звукова картина в центъра. Слушайте за широк звук с добър фокус, където басите са плътни а високите – детайлни.

Ако в градината на вашия клиент има и басейн, не се колебайте да предложите един продукт, който ще донесе ценна добавена стойност на вашата професионална компетентност и портфолио. Подводният говорител на норвежкия бранд DNH – AQUA 30, е уникален продукт. Монтиран подводно в басейна, той ще донесе неповторимо преживяване за собствениците и гостите на дома или хотела. Не се колебайте да ни потърсите за всякакви въпроси свързани с инсталация, решения и продукти за озвучителни системи на открито.