fbpx
Select Page

Хигиената на вокалните микрофони се превърна в актуална тема по време на COVID 19, но дори и след отшумяване на пандемията, темата остава на дневен ред.

Добрата хигиена на микрофона е от съществено значение за здравето и благополучието на музикантите и изпълнителите.

Микрофоните могат да бъдат носители на множество бактерии и вируси, които да се разпространят между хората при ползването им. Но не се притеснявайте – в този наръчник ще ви покажем как да подсигурите добра хигиена на вокалния си микрофон и да го почистите правилно, за да се наслаждавате на чист звук и здравословна среда за изпълненията си.

Как да поддържаме добра хигиена и здравината на микрофона ни?

Преди може би не сме се замисляли по този върпос. Но в последните месеци, този въпрос стана главна тема, не само за микрофони, но и за всичко заобикалящо ни. Много от нас не обръщат толкова внимание на това. И защо е нужно, взимаш микрофона пееш и прибираш. Е да ама не. Като всяко едно друго нещо и микрофона има нужда от поддръжка и пазене. В следващия материал подробно се разглежда стъпките за правилно и безопастно почистване и поддържане на вашия микрофон.

Има ли вероятност вируса да се пренеса посредством микрофона?

Когато говорим, малки капки слюнка напускат устата ни заедно с въздуха, който издишаме. Тези капчици могат да се „настанят“ на микрофона, особено при ползване от по-близко разстояние. Въпреки, че не е задължително тези капки да напуснат сами повърхността, ако следващия позлващ микрофона, допре носа или устната си до микрофона, би могъл да прихване инфекцията.

Мога ли да изпозлвам пластмасова торбичка да покрия микрофона?

Въпреки лошото качество, много хора покриват микрофона си с пластмасови торбички, с цел да избегнат почистване след всяко ползване. Тези торбички, трябва да се изхвърлят веднага след позлване, и повърхността трябва да бъде щателно почистена. Моля, бъдете много внимателни при премахване, това трябва да се случи бавно, като торбичката се сваля отвътре-навън с цел избягване на разпространение на полепналите частици. В най-добрия случай трябва да изпозлвате, маска, шлем и 2 чифта ръкавици едни върху други.

Какъв е най-добрия начин за дезинфекция на повърхността?

СЗО препоръчва различни дезифектанти на алкохолна база срещу коронавирус. За съжаление неможем да предвидим и изпробваме всички продукти, с които клиентите биха почистили микрофона си. Затова моля, бъдете много внимателни и пробвайте дезифектанта преди да го нанесете върху цялата повърхност.

Помага ли термалното третиране?

Нашите шапчици против вятър са от полиестерна пяна. Този материал е издръжлив на топлина и рядко сменя своите физични качества от температури до 100 градуса целзий. Въпреки това, запомнете, че измиване с вода 90 градуса придружава себе си с многобройни механични и химични проблеми. Ние не сме вируолози и не можем да бъдем държани отговорни ако описаните процедури не унищожат вируса. Не препоръчваме термално обработване на микрофона, приемника или рисивера. Нашите устройства са проектиране за работа в температури до 55 градуса. Според нас, миенето на ръцете регулярно преди и след употреба е много по-ефикасно.

Поддръжка на микрофона в няколко стъпки

Защо е важно, микрофонът Ви да е с високо качество?

И какво общо има с поддръжката?

Отличните характеристики на вокалните микрофони предоставят чист, естествен звук без странични шумове и прекъсвания. Освен това, обаче, висококачествените модели са разработени и от здрави и надеждни компоненти, за да гарантират добро представяне при работа и по-лесна поддръжка.  Затова е важно да направите внимателен и информиран избор на вокални микрофони.

Конкретни модели, които бихме препоръчали:

При подбиране на добър безжичен микрофон Senheisser е една от най-често препоръчваните марки, които предлагат гъвкави продукти с добро качество. Изброените модели са специално създадени за професионална, полу-професионална употреба в домашни условия, студиа или събития на живо, с отлично възпроизвеждане на вокали и говор.

Sennheiser E835-S
Sennheiser Е845-S
Sennheiser EW-100 G4-945