fbpx
Select Page
В прогресиращия свят на технологии, естествена част от ежедневието ни са едни не толкова забележими, но всъщност необходими аксесоари – качествени слушалки. Те са нашето средство за индивидуално слушане на даден звуков сигнал – било то музика, реч или друго. Всеки втори средностатистически човек използва слушалки- някои за работа, други за забавление , а защо не и за двете едновременно.
Тъй като са широко разпространени, сигурно се досещате в колко много разновидности се предлагат слушалките. Определят се в зависимост от функцията. Най-важните им технически характеристики, които определят вида и качеството им на работа са: честотен диапазон, чувствителност, съпротивление и максимална мощност.
При закупуване на мобилен телефон, получаваме и слушалки към него. Стандартният тип са с жак от 3,5 мм. Те най-често се използват за разговори, т.нар. „хендсфри” (свободни ръце). Но ако искаме да слушаме
любимите си песни с добро качество и нормална сила на звука, този вид слушалки не са най-добрият избор.

Как най-правилно да подберем слушалки според вида?

Затворени слушалки

качествени слушалки? - pro audio

Слушалките са два вида – отворени и затворени. Ако на работното ни място е много шумно, значи се нуждаем от затворения вид. Те представляват два големи наушника, които обхващат цялото ухо, и свързваща ги лента, която като диадема обхваща главата. Перфектен изолатор от дразнещия, разсейващ шум и са перфектното оборудване за студиа. Но има случаи, когато хората се оплакват от дискомфорта на стягането и плътното прилепване на наушниците към ушите.

Затова инженерите се стремят да усъвършенстват този модел като използват подходящи материали, които да не вредят и да не създават неудобства. Качеството на звука при този вид слушалки е една от главните характеристики, затова търсенето им е голямо, а съответно и цените са по-високи. Използват се най-често в звукозаписните студия или при хора, чиято работа е тясно свързана с употребата им.
Audio-Technica ATH-M20x
Audio-Technica ATH-M40x
Audio-Technica ATH-M30X
Audio-Тechnica ATH-M50X

Отворени слушалки

Масово разпространен е обаче отвореният вид слушалки. Всеки тинейджър притежава поне един чифт, който изполва за мобилния си телефон, МР3-плеър или други звукопроизвеждащи устройства. Този вид слушалки са удобни, леки, почти незабележими заради практичния си дизайн. При тях качеството не е приоритет, но се предлагат на достъпни цени и подмяната им не преставлява затруднение.
В днешно време могат да се намерят слушалки за всеки вкус и потребност. Разновидностите са безброй – като започнем от функционалността и стигнем дори до най – екстравагантни цветове и дизайн. Но в материалния свят, в който живеем, трябва да се търси баланса между цена и качество. Всеки сам преценява какво удоволстие иска да достави на ушите си.

Ако сте харесали тази статия споделете я с приятели, ако ли не оставете коментар с вашето мнение. То е важно за нас!