fbpx
Select Page

Микрофонът е първия компонент и може би най-важната брънка във всяка озвучителна система, която възпроизвежда глас и музика пред аудитория. Стотиците налични модели правят избора на вокален микрофон истинско предизвикателство.

Надяваме се тази статия да ви помогне да различавате видовете микрофони и да направите по-добре информиран избор.

Видове микрофони

Динамичен микрофон

Най-често срещаният вид микрофон за живи изяви е динамичния микрофон. В повечето динамични микрофони има много тънка и лека диафрагмата, която се движи заедно със звуковите вълни. Тази диафраграма е прикрепена към електрическа намотка, която е поставена в магнитно поле на постоянен магнит. Движението на прикачената намотка през магнитното поле води до индуциране на малък ток, които се предава до усилвателя на тонколоните.

dinamichen mikrofon
Като цяло динамичните микрофони са по-евтини от кондензаторните, макар че висококачествените динамични микрофони могат да бъдат доста скъпи. Динамичните микрофони имат доста здрава конструкция и често могат да се справят с много висок SPL (ниво на звуковото налягане). Поради механичния характер на работата на динамичните микрофони, понякога се оказват по-слабо чувствителни към атаки и не могат да възпроизведат високочестотния “детайл” както други микрофони.
Audio-Тechnica AE6100
Audio-Тechnica PRO41

Кондензаторен микрофон

Кондензаторните микрофони са най-често срещани в звукозаписните студия. Въпреки това, много кондензаторни микрофони се използват за живи изяви. Кондензаторните микрофони имат много прост принцип на действие с почти никакви движещи се части в сравнение с други микрофони. Тези микрофони имат тънка опъната проводяща диафрагма поставена близо до метална пластина.

избор на вокален микрофон? - pro audio
Това разположение реално формира кондензатор. За да работи този микрофон трябва да бъде подадено напрежение към кондензатора. Диафрагмата на микрофона вибрира заедно със звуковите вълни и по този начин променя капацитета на формирания кондензатор и влияе на подаденото напрежение, което варира и формира звуковия сигнал.

Ако имате малко време може да разгледате микрофоните, които предлагаме.

Audio-Technica AE5400
Audio-Technica ATM710

Какво е импеданс?

Повечето озвучителни системи използват микрофони с нисък импеданс. В спецификаците от производителя на повечето микрофони ще намерите модели описани с “нисък импеданс” или с “висок импеданс”. Импеданса или съпротивлението на микрофона се отнася до това колко се противопоставя устройство на електрическия сигнал и се измерва в омове. Когато става въпрос за микрофони, под ниско съпротивление се разбира по-малко от 600 ома а високото обикновено е повече от 10 000 ома.

Микрофоните с голям импеданс се произвеждат доста евтино но чувствителноста им намаля драстично с увеличаване на дължината на кабела като лимита е около 5-6 метра. По-дълъг кабел би довел до сериозно изкривен сигнал.

Микрофоните с нисък импеданс могат да предават аудио сигнал чрез кабели с дължина стотици метри без значителни промени в аудио сигнала. Това е една от причините в повечето озвучителни системи да са използвани микрофони с нисък импеданс.

Полярна характеристика

В зависимост от дизайна и конструкцията, различните микрофони реагират на звука идващ от различни посоки с различна степен на чувствителност. Графиката на тази степен на чувствителност при различните ъгли се нарича полярна характеристика. Като разгледате полярната характеристика на някой микрофон ще разберете от кои страни звукът ще бъде отхвърлен и по този начин може да прецените дали микрофона е подходящ за вашето приложение. Повечето микрофони са насочени или ненасочени.
poliarna harakteristika
Микрофоните с насочена полярна характеристика предотвратяват микрофонията по-добре. Като цяло, сценичните микрофони трябва да бъдат еднопосочни с кардиоидна, суперкардиоидна или хиперкардиоидна полярна характеристика. “Кардиоиден” се отнася до графиката с формата на сърце, която представлява тази полярна характеристика. Този тип микрофони отхвърлят звука от други инструменти и гласове.
Audio-Technica AE3300
Audio-Technica PRO61

Кой микрофон е за мен?

При избора на правилния микрофон за вашите нужди трябва да вземете предвид редица фактори. Вероятно ще използвате микрофон с насочена полярна характеристика понеже в повечето приложения те изолират източниците на страничен звук много добре и избягват обратната връзка. Ако използвате сценични монитори, е добре да изберете микрофон с по-тясна полярна характеристика. Ако озвучавате инструмент, избора зависи много от вида на самия инструмент. Ако имате нужда от микрофон, който да позволява свободно движение по цялата сцена, най-подходящият избор за Вас би бил безжичен микрофон за пеене.

При избора на вокален микрофон за пеене е добре да сте сигурни, че използвате кардиоиден или хиперкардиден микрофон, за да се предпазите от нежеланите звуци и микрофония. Някои от най-добрите певци използват сравнително евтини динамични микрофони като иконата Shure SM58. Предпочитат ги пред кондензаторните модели, тъй като динамичните микрофони възпроизвеждат по-топъл и по-плътен звук. От друга страна един деликатен, висок глас може да се възползва от детайлното възпроизвеждане на високите честоти на кондензаторните микрофони.

Надяваме се, че намирате тази статия полезна. Ако имате въпроси или се нуждаете от повече информация, потърсете ни на 056 / 84 52 04 или направете запитване. Ако сте харесали тази статия споделете я с приятели, ако ли не оставете коментар с вашето мнение. То е важно за нас!