Select Page

Надяваме се тази статия да ви помогне да изберете усилвател и да изградите
отлична озвучителна система. Тъй като при избора на усилвател трябва да се вземат в предвид много фактори, не се колебайте да ни потърсите на телефон 056 / 84 52 04. Нашите специалисти са винаги на разположение и ще отговорят на всички ваши въпроси.

 

Когато избирате усилвател за вашите тонколони е добре да изберете усилвател, който може да доставя мощност два пъти по-голяма от продължителната мощност на вашето озвучителното тяло. Това означава, че озвучително тяло с номинален импеданс 8 ома и продължителна мощност от 350 вата ще изисква усилвател, който може да произвежда 700 вата при 8-омов товар. За стерео чифт тонколони усилвателя трябва да бъде оценен на 700 вата на канал при 8 ома. Качествените професионални пасивни тонколони могат да се справят с пикове по-големи от номиналната си мощност, ако усилвателят може да ги възпроизведе без изкривяване. Такава конфигурация изисква и аудио процесор, които да лимитира мощноста.

Разгледайте усилвателите, които предлагаме.

izbor na usilvatel
izkriviavane usilvatel

Когато използвате усилвател с допълнителна мощност можете да сте сигурни, че до тонколоните стига само чиста, неизкривена мощност. Някои професионални усилватели са проектирани да имат допълнителна мощност в резерв и се справят нормално с пикове по-големи от мощноста им. В такъв случай трябва да изберете усилвател, който съвпада с продължителната номинална мощност на тонколоните, които искате да захраните. Ако бюджета ви е ограничен или оборудването ви е наследено и сте принудени да използвате усилвател с по-малка мощност, трябва да сте изключително внимателни за да не претоварите усилвателя. 

Когато усилвателя е претоварен и трябва да възпроизведе сигнал, който е отвъд възможностите на захранването му, синусоидалната вълна на сигнала бива съкратена, като по този начин се получават опасни изкривявания. В ляво виждате как изглежда синусоидална вълна при възпроизвеждане на аудио сигнал отвъд възможностите на усилвателя. Може да се изненадате как усливател с малка мощност може да доведе до увреждане на вашите високоговорители.

Какво е дъмпинг фактор?

Усилвателите изпращат електрически сигнал към бобините на говорители и ги карат да се движат. Когато сигнала от усилвателя прекъсне, говорителя е набрал инерция и не спира веднага, като колкото по голяма е инерцията, толкова по неточен е възпроизведения звук. С други думи, говорителят възпроизвежда звукови вълни, които не са част от оригиналния сигнал. За щастие усилвателите могат да упражняват контрол върху високоговорителя и намаляват този ефект.

Способността на усилвателя да контролира движението на високоговорителя се нарича “дъмпинг”. Тази способност се измерва с така наречения “дъмпинг фактор”, който е равен на товарния импеданс разделен на импеданса на изхода на усилвателя. Например ако импеданса на говорителя е 8 ома, а импеданса на изхода на усилвателя е 0,01 ома, то дъмпинг фактора е 800. Това е доста опростено понеже импеданса на свързващия кабел също е от значение, а импеданса на говорителя, и импеданса на изхода на усилвателя варират с различната честота, както и дъмпинг фактора заедно с тях. Колкото по-малък е импеданса на изхода на усилвателя, толкова по-голям е дъмпинг фактора и толкова по-стегнат е възпроизведения звук. Дъмпинг фактор равен на 1000 се счита за висок. Както може би подозирате, дъмпинг фактора е най-важен при възпроизвеждане на ниски честоти, да речем от 10 Hz до 400 Hz. Колкото по-висок е този фактор толкова по-стегнат бас възпроизвежда системата.

Как работи?

Как усилвателя контролира движението на говорителите? Когато конуса на високоговорителя вибрира, той действа като микрофон и генерира на електрически сигнал от намотката си. Генерирания сигнал се нарича обратно ЕДН (Електро Движещо Напрежение). Това е електрически сигнал, който протича през кабела до изхода на усилвателя и след това се връща в говорителя. ЕДН е с обратен полеритет на движението на говорителя и индуцирането в намотката на говорителя намаля инерцията на конуса му. Когато конусa на говорителя се движи напред ЕДС дърпа говорителя назад и обратно.

Накратко, високоговорителят сам намаля инерцията си чрез изходната верига на усилвателя. Колкото по-нисък импеданс има тази верига, толкова по-малка инерция има говорителя.

Надяваме се да сме успяли да ви помогнем с избора на усилвател. Ако ли не, потърсете ни на 056 / 84 52 04 или направете запитване чрез нашата онлайн форма.

Ако сте харесали тази статия споделете я с приятели, или оставете коментар с вашето мнение. То е важно за нас!