fbpx
Select Page
Надяваме се тази статия да ви помогне да изберете усилвател и да изградите
отлична озвучителна система. Тъй като при избора на усилвател трябва да се вземат в предвид много фактори, не се колебайте да ни потърсите на телефон 056 / 84 52 04. Нашите специалисти са винаги на разположение и ще отговорят на всички ваши въпроси.

Когато избирате усилвател за вашите тонколони е добре да изберете усилвател, който може да доставя мощност два пъти по-голяма от продължителната мощност на вашето озвучителното тяло. Това означава, че озвучително тяло с номинален импеданс 8 ома и продължителна мощност от 350 вата ще изисква усилвател, който може да произвежда 700 вата при 8-омов товар. За стерео чифт тонколони усилвателя трябва да бъде оценен на 700 вата на канал при 8 ома.

izbor na usilvatel

Качествените професионални пасивни тонколони могат да се справят с пикове по-големи от номиналната си мощност, ако усилвателят може да ги възпроизведе без изкривяване. Такава конфигурация изисква и аудио процесор, които да лимитира мощността.

Част от решенията, които предлагаме

Една от най-добрите серии усилватели, които можем да Ви предложим е AUDAC SMQ – четириканални усилватели, клас D, съвместими с WaveDynamics™,  усъвършенствано управление на DSP & озвучителни тела, контрол с RS232.

9

AUDAC SMQ350 - 4x350W

9

AUDAC SMQ500 - 4x500W

9

AUDAC SMQ750 - 4x750W

9

AUDAC SMQ1250 – 4 x 1250W

Можете да разгледате усилвателите, които предлагаме.
izkriviavane usilvatel

Когато използвате усилвател с допълнителна мощност можете да сте сигурни, че до тонколоните стига само чиста, неизкривена мощност. Някои професионални усилватели са проектирани да имат допълнителна мощност в резерв и се справят нормално с пикове по-големи от мощноста им. В такъв случай трябва да изберете усилвател, който съвпада с продължителната номинална мощност на тонколоните, които искате да захраните. Ако бюджета ви е ограничен или оборудването ви е наследено и сте принудени да използвате усилвател с по-малка мощност, трябва да сте изключително внимателни за да не претоварите усилвателя. 

Когато усилвателя е претоварен и трябва да възпроизведе сигнал, който е отвъд възможностите на захранването му, синусоидалната вълна на сигнала бива съкратена, като по този начин се получават опасни изкривявания. В ляво виждате как изглежда синусоидална вълна при възпроизвеждане на аудио сигнал отвъд възможностите на усилвателя. Може да се изненадате как усливател с малка мощност може да доведе до увреждане на вашите високоговорители.

Какво е дъмпинг фактор?

Усилвателите изпращат електрически сигнал към бобините на говорители и ги карат да се движат. Когато сигнала от усилвателя прекъсне, говорителя е набрал инерция и не спира веднага, като колкото по голяма е инерцията, толкова по неточен е възпроизведения звук. С други думи, говорителят възпроизвежда звукови вълни, които не са част от оригиналния сигнал. За щастие усилвателите могат да упражняват контрол върху високоговорителя и намаляват този ефект.

Способността на усилвателя да контролира движението на високоговорителя се нарича “дъмпинг”. Тази способност се измерва с така наречения “дъмпинг фактор”, който е равен на товарния импеданс разделен на импеданса на изхода на усилвателя.

Например ако импеданса на говорителя е 8 ома, а импеданса на изхода на усилвателя е 0,01 ома, то дъмпинг фактора е 800. Това е доста опростено понеже импеданса на свързващия кабел също е от значение, а импеданса на говорителя, и импеданса на изхода на усилвателя варират с различната честота, както и дъмпинг фактора заедно с тях. Колкото по-малък е импеданса на изхода на усилвателя, толкова по-голям е дъмпинг фактора и толкова по-стегнат е възпроизведения звук.

Дъмпинг фактор равен на 1000 се счита за висок. Както може би подозирате, дъмпинг фактора е най-важен при възпроизвеждане на ниски честоти, да речем от 10 Hz до 400 Hz. Колкото по-висок е този фактор толкова по-стегнат бас възпроизвежда системата.

Как работи?

Как усилвателя контролира движението на говорителите? Когато конуса на високоговорителя вибрира, той действа като микрофон и генерира на електрически сигнал от намотката си. Генерирания сигнал се нарича обратно ЕДН (Електро Движещо Напрежение). Това е електрически сигнал, който протича през кабела до изхода на усилвателя и след това се връща в говорителя. ЕДН е с обратен полеритет на движението на говорителя и индуцирането в намотката на говорителя намаля инерцията на конуса му. Когато конусa на говорителя се движи напред ЕДС дърпа говорителя назад и обратно.
Накратко, високоговорителят сам намаля инерцията си чрез изходната верига на усилвателя. Колкото по-нисък импеданс има тази верига, толкова по-малка инерция има говорителя.
Надяваме се да сме успяли да ви помогнем с избора на усилвател. Ако ли не, потърсете ни на 056 / 84 52 04 или направете запитване чрез нашата онлайн форма.

Как да изберем най-подходящия усилвател?

Когато избирате професионални усилватели за фоново озвучаване, е добре да знаете кои за най-популярни в тази категория – високоомови линии (100V усилватели) и нискоомови линии 4 Ω-16 Ω усилватели.   С подобни продукти можете да изградите и несертифицирани, общооповестителни системи.

Когато става въпрос за избор на усилватели за професионално озвучаване, разнообразието от модели, функции и фактори на подбор може да Ви обърка. Редно е да знаете точно предназначението, видът на инсталацията или аудио системата и др.