Select Page

Американската компания Community, на която сме изключителен представител за България, е от онези брандове, които не са съвсем познати на музикантите, но са любими на професионалистите инсталатори . Почти няма инсталация с продукти на Community, чието решение да не е отразено в специализараната международна преса. Причината – тонколони с характеристики, които позволяват да се постигне екстремно добър звук, често при екстремно лоши условия.

Неслучайно Community е марката озвучителни тела на олимпиадите – Пекин, Лондон, на стадиони, зали, басейни, църкви, театри, аудиториуми, оповестителната система за наводнения на Венеция. Това е и марката
озвучителни тела, с които е постигнат отличния звук на Многофункционална спортна зала „Арена Армеец” в София и много други висококачествени инсталации в България и в цял свят. Компанията разработва повече от 15 серии обединени по технически, дизайнерски и предназначение продукти,които покриват огромен регистър от приложения. Инсталаторите на озвучителни системи често се изправят пред необходимостта от техническо решение за озвучаване на зала с музика и говор, с осигуряване на добър силен звук и ясна разбираемост. В търсене на решение безспорен интерес представляват две основни серии на Community.

VERIS2 e втора генерация на силно аплодирана VERIS ™ серия от гъвкави решения за озвучаване с инсталационни системи. Предлага пълна гама от двулентови и трилентови тонколони и суббаси, разработени за различни приложения за възпроизвеждане.

Моделът V2-28 e изключително подходящ за осигуряване на звука от основни озвучителни тела за зали, театрални и читалищни сцени с 2 броя нискочестотни високоговорителя – 8″ и високочестотен драйвер с изход 1″, Мощност: RMS 300W, Чувствителност: 93 dB , SPL: 125 dB, Ъгъл на излъчване: 90° H x 70° V. Басите се акцентират от VLF 212 – суббасово озвучително тяло тип “SLOT-LOADED”, съдържащо 2 броя 12″ нискочестотни високоговорителя, Чувствителност: 97 dB, SPL: 129 dB, Честотен диапазон: 35 – 200Hz. Конфигурацията осигурява висококачествен професионален звук, на разумно ценово равнище, лесни за монтаж и с пет години гаранция!

Разбира се в подобни зали, винаги възниква и още един въпрос:

Как да разрешим проблема със звукоразбираемостта на речта, която изисква не толкова силен звук, колкото специфично техническо решение, позволяващо хората на задните редове да чуват ясно казаното, без
премодулиране на основните тонколони. Решението е специалните разработки от озвучително тяло озвучително тяло, тип – колонен арей (column array).

Еntasys – ENT220 съдържа 20 броя нискочестотни високоговорителя – 80 мм и дванадесет броя високочестотни високоговорителя (4 x 3 Compact Ribbon Emulator) за фронтален звук и се разполагат вляво и вдясно в залата. Мощност: RMS 500W, Program 1250W, 8 ома, Чувствителност: 97 dB , SPL: 130 dB, Ъгъл на излъчване: 140° H x 15° V, Честотен диапазон: 80 Hz – 22 kHz. С тези характеристики и ъгъл на излъчване можем да сме сигурни, всички зрители в залата ще чуват ясна и без изкривявания реч.

Тонколоните от серия ENT са достатъчно високи, за да осигурят стабилно управление на нискочетотните вълни без необходимостта от допълнителни колони. Всичките четири модела са добре контролирани, с последователни характеристики на разпространение, и минимизиране на отраженията, които пречат на разбираемостта и производителността на звука.