Select Page

DOLBY DIGITAL PRO LOGIC IIx

Тази статия ще се опита да хвърли малко светлина по отношение на аудио форматите за кино. Всеки сигнал е уникален. Ерата на 7.1 съраунд звук за дома е тук. Но не само за DVD филми, кодирани с Dolby Digital EX. С Dolby Pro Logic IIx, всеки филм, CD звук, ТВ програма или видео игра могат да бъдат слушани с удоволствие чрез подобрената съраунд технология.

Dolby Didital Pro Logic IIx работи с 2 аудио формата – 5.1 аудио звук и с 2-канален звук. Звукът се конвертира до 7.1 канален звук, декодирайки заден център и страничен съраунд от левият и десният съраунд канал или Pro Logic II и 5.1 аудио. Pro Logic IIx включва контрол на панорамата и честотата на централния канал, подходящ е за музика, филми и игри. DOLBY Pro Logic IIx е първата и единствена технология, която разширавя
всеки стерео или 5.1 звук към 6.1 или 7.1 канален звук, създавайки натурален съраунд, който впечатлява със завладяващо усещане.

Трите режима на слушане – Филми, Музика или Игра – са удобна функция, която позволява да контролирате аудиото за различните нужди чрез програмиране.

В режим Игра, например, специалните ефекти са препратени към съраунд каналите за пресъздаване на по-пълен и драматичен сблъсък.

Режим Музика предлага три допълнителни настройки:

Dolby Center Width – настройка баланса на основните вокали в центъра и предните канали.

Dolby Panorama – създава лесен, обгръщащ съраунд ефект.

Dolby Dimension – позволява да зададете дълбочината на съраунд полето.

dts hd master audio

DTS-HD Master Audio

DTS-HD Master Audio е аудио кодек, без загуби на качеството, създаден от Digital Theater System. DTS-HD Master Audio е допълнителен аудио формат към Blu-ray дисковете.

dolby true hd

Dolby TrueHD

Dolby TrueHD е подобрен мултиканален аудио кодек, без загуба на качеството, за HD домашни устройства, като Blu-ray Disc плеърите. Този кодек наследява AC-3 Dolby Digital съраунда, който се е използвал като аудио стандарт за DVD дискове. Dolby TrueHD използва Meridian Lossless Packing (MLP), като математическа основа за компресиране на аудио. MLP се е използвало и в старите DVD-Audio формати, но детайлите на TrueHD и DVD-Audio се различават съществено. Dolby TrueHD потокът може да поддържа до 14 дискретни звукови канали и 24bits/192kHz. Като повечето стари кодеци Dolby Digital, TrueHD пренася и програмен код. Кодът е разделен от компресираното аудио, но съдържа информация за аудио формата. Например, диалог средата и Dynamic range компресията се контролират чрез този вграден код в TrueHD потока.

dolby digital

DOLBY DIGITAL PLUS

Dolby Digital Plus (DD+ or E-AC-3), е дигитална аудио компресия разработена специално за HD DVD и Blu-ray. Тя е разработена за
по-стари DolbyDigital системи. E-AC-3 има доста подобрения, като увеличаване качеството на пренос на данни в сравнение със стария Dolby Digital (AC-3). Докато AC-3 поддържа до 5 фул-рейндж аудио канала и пренос на кода 0.640 Mbit/s, E-AC-3 поддържа 13 фул-рейндж аудио канала и пренос на кода 6.144 Mbit/s.

HDMI

През Декември 2002, седемте основатели (изобретатели) на HDMI, анонсират версия 1.0. Особенностите на този стандарт за свързване, е да подобри и стабилизира DVI сигнала. Стандартът поддържа HD некомпресирано видео, 8 канално дигитално аудио (до 192 kHz) и няколко контролни сигнала, проводими
по един проводник (15 mm, 19 pin), и оставащи няколко свободни честоти. HDMI разполага с капацитет на честотна лента до 5 Gbps/s, два пъти в повече от нужните за предаване на HD сигнал.Ако сте харесали тази статия споделете я с приятели, ако ли не оставете коментар с вашето мнение. То е важно за нас!