Community - изборът за звук на международни спортни обекти

You are here

5
Average: 5 (2 votes)

Задълбоченият   ни интерес в работата по изграждане на озвучителни системи за спортни обекти и сътрудничеството ни с американския бранд Community продължават. Американската компания  се налага все по-успешно  с разработките си на специализирани решения за големи обекти от спортната инфраструктура.  В България в ролята ни на  консултант и доставчик реализирахме най-големите  спортни зали - Арена Армеец София, Колодрум – Пловдив, Арена - Шумен, Парк Арена Бургас и значителен брой средни по размер стадиони – в Стара Загора, Созопол и др, в които продуктите и решенията на Community бяха оптималното решение на особеностите с реверберацията  и постигане на отлични нива на звук и рабираемост.

Тази тенденция е валидна при реализация и на много международни, големи спортни обекти.

Норвегия - Sørmarka арена

Аудио система Community  бе инсталирана през тази година в престижната норвежка Sørmarka арена, многофункционално съоръжение с ледено игрище за хокей, карлинг и ледена писта с дължина 400м. С общо 95 високоговорителя от серията R, тази арена е най голямото затворено спортно съоръжение  с инсталация на система за звук на Community в Норвегия и се състои от петнадесет R2-94Z със TRC400 трансформатори, четиринадесет R.5COAX99T, петдесет и две R.5COAX66T и четиринадесет R.5SUB-T. Високоговорителите на Community R2 са монтирани над зоните за публиката на главната трибуна, която може да побере до 15 000 души. R2-ки също така покриват и подвижната трибуна. Високоговорители R.5COAX са монтирани над главната площадка за пързаляне. Оптималното разположение на високоговорителите на покривната конструкция е предварително разработено  с  акустично моделиране EASE™. Системата се захранва с усилватели Australian  Monitor , на обща мощност 20 000W.

ПОЛША - стадион Śląski

Най-известния стадион в Полша, Śląski , тази година бе  реновиран изцяло, за да стане един от най-модерните футболни и спортни стадиони в Европа. Стадионът е място на множество големи концерти на групи като U2, AC/DC, Iron Maiden и The Rolling Stones и официален дом на полския национален отбор по футбол. Озвучителната система проектирана от полската компания Томекс е базирана около електрониката на Динакорд и високоговорителите на Community. Главната система за трибуните е разделена на 8 зони и включва сто и деветнадесет трилентови високоговорители R2-52Z, с четиридесет басови R6-BASSHORN. Седалките на стадиона Śląski създават надвеси в театрален стил и местата под балкона и пътеките биват покривани от шестдесет и един W2-2W8 високоговорители.

 

Игралното поле е покрито от четири R2-694Z високоговорители. В допълнение към основната система, осемдесет високоговорителя Community са монтирани на стълбовете, които заобикалят стадиона. Четиридесет от тях, R.25-94Z са насочени към галерията, която ображда стените на стадиона и четиридесет ENT-FR високопроизводителни колонни високоговорителя, които покриват площта между стадиона и мериметъра на съоръжението и входните портали.  Вътрешните стаи и обществените помещения на сградата на стадиона са покрити от сто и осем  високоговорителя Community I/O8 и осемдесет и осем стенни говорителя DS8. Цялата аудио система на стадиона е интегрирана със предупредителната система, която при нужда, може да поеме пълен контрол и да използва системата за по-ефективен контрол на тълпата и евакуацията на феновете в случай на авария.

 

КИТАЙ - стадион Mingshan

Новият покрит стадион Mingshan намиращ се в града Ya'an, Китай, е една от най-значителните конструкции след разрушителното земетресение през 2013. Това е мултифункционално място, подходящо за провеждането на спортни събития, и концерти, с площ 4000 квадратни метра и може да побере до 2500 души. Мястото е със сравнително дълъг период на реверберация, което налага да се изберат високоговорители с голяма чувствителност и насоченост.  Монтирани на тавана, предполага те да са и леки, за да се гарантира безопасна и сигурна инсталация. Високоговорителите от серията R и в този случай са най-ефективно решение заради висококачествения звук с отлична чувствителност и насоченост. Те работят добре в разпределени системи, проектиращи пълен звук и предоставящи равномерно покритие на местата за сядане, особено в средните и ниските честоти, които са най-важни на тоналния баланс, а и най-трудните за контрол.  Системата включва двадесет и шест R.5 високоговорителя, конфигурирани в седем групи. Те са разпределени на тавана и проектират звук към игрището и заобикалящите го трибуни. Съгласно специфичния модел за покритие, който се изисква за всяка РА зона, групите се състоят от комбинация от R.5-94 и R.5-66 високоговорители..