fbpx
Select Page
До този момент в България не е изпълнявана специализирана тунелна система за евакуационно оповестяване. Първата правилна и професионално проектирана и реализирана ще е в тунел Железница, със Системно решение на бързо набиращата сила, полска компания Ambient System.
От септември 2021, Про Аудио е ексклузивен дистрибутор на Ambient Systems за България.
Тунел Железница е оборудван с цялостно решение за Гласово оповестяване, в концепция и изпълнение с MultiVES – гъвкава и надграждаща се, децентрализирана и напълно цифрова система за управление на гласово излъчвани съобщения,ведно с 82 специални тунелни рупорни говорител, с тясна и прецизна насоченост на звука – ABT TNL-100. Инсталацията ще бъде реализирана от фирмата подизпълнител на ел системите – Старт Инженеринг като част от системата за сигурност и аварийно оповестяване.
.

Кое е специфично в акустиката на тунелите?

Реверберацията! Продължителното многократно движение на звуковите вълни, което създава фатален за разбираемостта, звуков (д)ефект. То произвежда кънтене и минимална разбираемост на излъчените съобщения, и се превръща в проблем, когато става въпрос за сигурност във високорискови места, транспортна инфраструктура и тунелни системи.

Какво е нужно за добра тунелна аварийно-оповестителна система?

За качествен звук на транспортни участъци, освен добра система за разпределение и управление на звука, е нужен специализиран рупорен говорител с изключително прецизна насоченост. Обикновено това са Рупорен тип говорители, които са проектирани с висока чувствителност и прецизни параметри в честотата на излъчване на човешки говор. Допълнително изискване е тунелният говорител да има висок фактор на защита от увреждане от околната среда – IP.

За тунел Железница на магистрала Струма е одобрен специализирания тунелен говорител на Ambient ABT TNL-100. Отразената звукова енергия се свежда до минимум и по този начин предоставя много по-благоприятен коефициент на реверберация. Това увеличава разбираемостта на звука и води до яснота и отчетливост. Във вътрешността си рупорният говорител има плътна мрежа от неръждаема стомана, която позволява на ABT TNL-100 да се представи отлично и със стабилни акустични показатели/параметри дори при монтиране на говорителите на разстояние 100 м един от друг. Говорителите ще работят на собствена мощност от 100W, като всеки един от тях е подвързан към индивидуален собствен канал към система от усилватели на Системата MultiVES. Подробна информация за предложеното системно решение можете да видите тук.

стандартен говорител, монтиран на тавана на тнелна система
разпространение ан звука при abt tnl-100

Лесен монтаж и разположение на множество говорители ABT TNL-100

Монтажът на тунелните високоговорители е необходимо да бъде извършен на определено разстояние от тавана или стените на тунелната тръба. Дизайнът и техническите му параметри преодоляват нежеланите звукови изкривявания и ефекти.

ABT TNL-100 е специализиран говорител за аварийни тунелни системи, проектиран за лесен и надежден монтаж на куполни или равни тавани. Асиметричната конструкция е специално създадена така, че да се получи плоският/изравнен фронт на акустичната вълна. Това дава възможност граничната провърност и вълновод (канал за разпространение на звуковата вълна) да предадат кохерентна акустична вълна. 100W му мощност го прави достатъчно силен, за да излъчва отчетлив и ясен сигнал при съобщения при спешни случаи.

Параметри на системата за оповестяване

Пълно цифрово аудиопредаване и комуникация между контролните блокове и пожарникарски микрофони

Дистанционно управление чрез ETHERNET и WAN връзка

Интелигентна система за динамично разпределение на резервни усилватели

Тесният ъгъл на разпръскване на звука и възможността за възпроизвеждане на звук с високи нива на звуково налягане, без смущения, правят ABT-TNL 100 едно отлично решение за среди с допълнителен, постоянен бекграунд шум като този на преминаващи автомобили.